zaterdag 09 mei, 2020

Zaterdag 9 mei 12:00

Gooi oud papier niet bij het restafval, maar bij het oud papier. Dit oud papier kun je gelijk recyclen door er creatief mee aan de slag te gaan: maak er papier-maché van! Maak bijvoorbeeld een leuke surprise of een creatieve decoratie voor in huis!

Hieronder laat ik je weten hoe je dit kunt doen!

Benodigdheden voor papier-maché:

 • oud papier (kranten, tijdschriften, gedrukt (brief) papier etc.)
 • behangerslijm
 • emmer/kom
 • theedoek
 • zout of suiker
 • verf

 

Zelf lijm maken

Je kan in plaats van behangerslijm, ook zelf (afbreekbare!) lijm maken: hiervoor heb je water, ongeveer  125 gram bloem, een beetje suiker of zout en een warmtebron nodig: kook 4dl water. Meng een halve dl water en de bloem tot een egaal mengsel. Doe het mengsel bij het kokende water. Laat het mengsel al roerend koken. Voeg de suiker of het zout  toe en laat het nog even (al roerend) doorkoken. Doe het in een kom. Laat het geheel afkoelen. Je kan de lijm afgedekt in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren.

Stappenplan

 1. Maak een figuur. Je kunt bijvoorbeeld een ballon opblazen en die gebruiken als ronde vorm voor je creatie van papier-maché.Nog beter natuurlijk: gebruik  lege dozen, doppen, plastic flessen en keukenrollen. Door deze materialen aan elkaar te plakken, kun je eenvoudig een basisvorm maken voor je kunstwerk van papier-maché.
 2. Maak de behangerslijm klaar zoals aangegeven op de verpakking. Let op: je hebt niet het hele pak behangerslijm nodig. Of maak je eigen lijm.
 3. Doop het (in stukken gescheurde) oud-papier in de lijm.
 4. Haal (een reep) papier helemaal door de lijm heen en verwijder aanhangende lijm met twee vingers. Nu kan je de reep op het figuur plakken.
 5. Plak de volgende reep voor een deel over de eerste reep heen.
 6. Plak het hele figuur vol met ongeveer drie lagen papier. Daarna kun je ook onderdelen op het papier plakken. Doe bijvoorbeeld snippers papier in de lijm en kneed daar vervolgens balletjes van.
 7. Plak over je onderdelen heen dunne reepjes papier, zodat het goed blijft zitten.
 8. Plak eventueel als laatste laag een laag wit keukenpapier op je figuur, zodat het makkelijker over te schilderen is.
 9. Laat je kunstwerk 3 dagen tot een week drogen: dit is afhankelijk van de dikte van de laag papier-maché. Versnel het proces door je kunstwerk in de zon te laten drogen.
 10. Heb je een ballon gebuikt als vorm, dan mag je de ballon pas doorprikken/knippen als het papier-maché droog en hard is.
 11. Schilder het kunstwerk en laat het drogen.

 

Ideetjes

Maak een masker: plak de papier-maché op een opgeblazen ballon. Prik de ballon na het drogen lek, snijd  de vorm door en beschilder de vorm. Of beplak het met een mooi stukje stof. Je kunt ook gedroogde pitten of ongekookte rijst in de ballon stoppen en de ballon heel laten. Zo maakt je bijvoorbeeld sambaballen!

Veel plezier!        

Lief,

Fem

 

Terug naar het overzicht